Kafijas automāti – viss, kas jāzin par to iegādi
Neatkarīgi no tā, kuru kafijas aparātu izvēlaties, pamatkoncepts ir viens — malta kafija satiekas ar ūdeni, kas iegūst kafijas pupiņu garšu. Ūdens izplūst caur pupiņām, kas tiek turētas filtrā, tāpēc kafija bez biezumiem tiek nogādāta krūzē.
Lai gan process šķiet vienkāršs, dažādi kafijas automāti var radīt atšķirīgus rezultātus. Ūdens temperatūra ietekmē garšas, kas iegūtas no maltajām pupiņām, savukārt laiks, kad ūdens saskaras ar pupiņām, var ietekmēt brūvējuma stiprumu. Daži kafijas automāti izmanto īpašus paņēmienus biezumu maisīšanai, savukārt citi vienkārši aplej ūdeni virs biezumiem.
Kafijas automāti ir pieejami dažādās konfigurācijās, sākot no neelektriskiem, pārlejamiem modeļiem, līdz elektriskiem pilienveida kafijas automātiem, pupiņu vai kapsulu automātiem. Aukstās kafijas aparāti ir pavisam unikāla kategorija, jo tie izmanto aukstu ūdeni, lai pagatavotu kafijas koncentrātu.
Kā izvēlēties piemērotāko kafijas automātu?
Iegādājoties kafijas automātu, ir daudz kas jāņem vērā, taču lielākā daļa lēmumu ir saistīti ar funkciju klāstu, izmaksām un ērtībām.
Ērtības
Vai vēlaties no rīta pagatavot kafiju gandrīz bez piepūles? Vai lai kafija jūs gaida, kad pamostaties? Varbūt kafijas pagatavošanas rituāls ir tieši tas, ko jūs gaidāt? Programmējams elektriskais kafijas aparāts var jums sagatavot kafiju, kad pamostaties. Mazāk automatizētām elektriskajām mašīnām var būt nepieciešama nedaudz lielāka uzmanība, taču tās joprojām darbojas, nospiežot dažas pogas. Manuāli pārlejamiem kafijas automātiem, piemēram, franču presēšanas aparātiem un espresso kafijas automātiem uz plīts virsmas, ir nepieciešama visa jūsu uzmanība, lai iegūtu perfekto tasi.
Kafijas veids
Kafijas aparāti un espresso automāti parasti ir divas dažādas lietas. Ir pieejami arī hibrīdie automāti, kas gatavo abus kafijas veidus. Ja uz letes ir divi automāti, tas aizņems daudz vietas, taču tas ir labākais risinājums, ja jums patīk gan kafija, gan espresso un vēlaties pagatavot nevainojami katru no tām. Hibrīdie automāti aizņems mazāk vietas un, visticamāk, maksās mazāk nekā divu atsevišķu automātu iegāde, taču tie var nebūt labākā izvēle, ja meklējat augstākās kvalitātes kafiju un espresso. Kapsulu automātiem bieži ir espresso veida dzērienu izvēle, taču tie nav autentiskākie, tāpēc, ja jums patīk tradicionālais espresso vai kapučīno, labāk tos neizvēlēties.
Kafijas daudzums
Sākot no vienas tases līdz ģimenes izmēra karafei, kas var pagatavot tieši jums nepieciešamo daudzumu. Daži aparāti piedāvā diezgan plašu brūvēšanas daudzumu, savukārt citi ir ierobežoti ar daudz šaurāku iespēju klāstu. Vienas tases kafijas aparāti ir lieliski piemēroti cilvēkiem, kuri dzīvo vieni vai kur katrs cilvēks dod priekšroku citai kafijas garšai vai stilam. Tie ir lieliski piemēroti arī mājsaimniecībām, kurās visi mostas atšķirīgos laikos. Kafijas automāti, kas gatavo kafiju lielākos daudzumos, ir lieliski piemēroti cilvēkiem, kam patīk daudz kafijas, kā arī ģimenes brokastīm, vēlajām brokastīm ar kaimiņiem vai vakariņām, kurās tiek pasniegta kafija.
Laiks
Ja jūsu mājsaimniecība dzer kafiju visas dienas garumā, iespējams, piemērotāks būs kafijas aparāts ar termisko karafi, kas uzturēs vienmērīgu kafijas temperatūru neatkarīgi no diennakts laika. Ģimenēm, kuras no rīta izskrien pa durvīm, kapsulu automāts ļaus ātri un bez raizēm izdzert krūzi.
Izmēra noteikšana
Kaut arī kafijas automāta izmērs neietekmēs jūsu kafijas tasi, ja iekārta neietilpst tai paredzētajā vietā, tas var izraisīt galvassāpes. Noteikti izmēriet precīzi un ņemiet vērā, vai nepieciešams atvērt iekārtas augšdaļu, lai pievienotu ūdeni un izņemtu biezumus. Iekārtām ar vienu apkalpošanu ņemiet vērā krūzes izmērus. Krūzes, kuras ir lielāka izmēra var nederēt konkrētajam kafijas automātam.
Kāds ir piemērotākais kafijas automāts man?
Tradicionālie kafijas aparāti
Lai gan elektriskie kafijas automāti piedāvā ērtības, tie mēdz arī aizņemt papildus vietu uz galda. Neelektrisko kafijas aparātu, tostarp franču prese, pārlejamās un plīts virsmas espresso automātu izmantošanas platība ir daudz mazāka un tos var uzglabāt skapī, kad tie nav nepieciešami. Franču presēm ir nepieciešams karsts ūdens, tāpēc jums tas ir jāvāra atsevišķā katlā uz plīts, vai jātur elektriskā tējkanna blakus. Lai arī visas augstāk minētās iekārtas ir viegli lietojamas, tām jāpievērš uzmanība, lai pareizi pagatavotu kafiju. Tāpēc jūs nepamodīsieties no jau pagatavotas kafijas. Taču daudzi kafijas cienītāji dod priekšroku franču spiedes kafijas garšai, nevis elektriski pilināmai.
Elektriskie pilienveida kafijas automāti
Pilienu kafijas automāti ir vienkārši lietojami, un tie ļauj jums izvēlēties savas pupiņas neatkarīgi no tā, vai vēlaties malt tās pats vai iegādāties jau samaltas. Varat pagatavot vienkāršu, aromatizētu vai bezkofeīna kafiju, vai sajaukt savu iecienītāko maisījumu. Tāpat arī varat pievienot vairāk vai mazāk kafijas biezumu, lai pielāgotu gatavošanas stiprumu. Lai gan daudzi pilienveida kafijas aparāti ir vienkāršas ierīces ar tikai ieslēgšanas/izslēgšanas slēdzi, kas uzsilda ūdeni un sūta to cauri kafijas biezumiem, ir vesela virkne sarežģītāku aparātu, kuriem ir daudz atsevišķu funkciju, iespēju un pielāgojumu saraksts, kas ļauj jums pagatavojiet kafiju tieši tā, kā jums patīk.
Vienas kafijas tases automāti
Vienas tasītes automāti, kuros izmanto kapsulas, ir vieni no visvieglāk lietojamajiem, jo jums nav jāraizējas par kafijas biezumu tīrīšanu. Lai tos izmantotu, vienkārši ievietojiet kapsulu un ieslēdziet automātu. Dažas iekārtas var nolasīt informāciju uz kapsulas un iestatīt pielāgotu temperatūru, savukārt citas ļauj jums izvēlēties savu temperatūru un krūzes izmēru. Visvienkāršākās iekārtas izmanto vienu un to pašu temperatūru katrai brūvēšanai, vienlaikus, iespējams, ļaujot pielāgot tases izmēru. Lai arī krūzīšu un kapsulu automāti ir vienkārši lietojami, tie rada vairāk iepakojuma atkritumu uz vienu kafijas tasi. Lielākajai daļai kapsulu automātu ir jāizmanto patentēti produkti, taču varat arī iegādāties īpašu kapsulu, kas pieejama atsevišķiem ražotājiem, kas ļauj izmantot savu biezumu maisījumu.
Espresso automāti
Speciālie Espresso automāti ir pieejami sākot no lētiem modeļiem līdz īpaši augstas klases automātiem, lai tie atbilstu jebkura espresso dzērāja vajadzībām. Tie ir pieejami arī dažādos stilos, sākot no plīts virsmas modeļiem līdz tādiem, kas izmanto maltas pupiņas. Neatkarīgi no tā, vai vēlaties ik pa laikam malkot Espresso kā cienastu vai tā ir jūsu iecienītākā kafijas versija, iespējams, ir kāds automāts, kas būs piemērots jūsu virtuvei un jūsu dzīvesveidam. Neskatoties uz to, ka labākie Espresso automāti ir paredzēti tikai Espresso pagatavošanai, ir arī hibrīdie automāti, kas var pagatavot gan parasto kafiju, gan Espresso.
Aukstās brūvēšanas kafijas aparāti
Aukstā kafija un tās brūvēšana ir atšķirīga kafijas pagatavošanas kategorija, jo tajā tiek izmantots auksts ūdens un dažreiz pat ledus ūdens, lai iegūtu garšu no maltajām pupiņām. Lielākajai daļai no tiem ir nepieciešams ilgs mērcēšanas laiks, līdz pat 24 stundām, lai pagatavotu auksti pagatavotu kafiju. Lietojot mazāk kafijas un vairāk ūdens, aukstās kafijas aparāti var ražot kafiju, kas ir gatava dzeršanai tāda, kāda tā ir, vai nu auksta, vai uzkarsēta, vai arī varat izmantot vairāk kafijas, lai izveidotu koncentrātu, ko var pievienot karstam ūdenim vai atdzesēt to ar ledu. Auksti pagatavotas kafijas priekšrocība ir tāda, ka tā ir mazāk skāba un rūgta nekā parasti pagatavotai kafijai. Aukstā brūvējuma mīnuss ir ilgs mērcēšanas laiks. Kafija ir jāplāno savlaicīgi. Tomēr jūs varat pagatavot to pietiekami lielos daudzumos, lai to atdzesētu un izmantotu no vairākām dienām līdz divām nedēļām, atkarībā no kafijas stipruma.