Kafijas brūvrīku izvēle ar katru gadu kļūst plašāka, bet nemainīgi populāra ir itāļu kafijas kultūras simbols – mokas kanniņa. Trīs stūrakmeņi – noslīpētais dizains, izmantošanas vienkāršība un zemā cena ir ļāvuši tai saglabāt savas pozīcijas jau vairāk nekā 80 gadus. Nosaukums radies no vārda “Moha” (Mocha) – ostas pilsēta Jemenā, kas kafijas eksporta aizsākumos bija tirdzniecības monopols. Ar šo brūvrīku Jūs varat pagatavot tiešām stipru un garšām bagātu kafiju.
Vēsture
Agrāk itāļiem raksturīgo rūgto un karsto kafiju varēja baudīt tikai kafejnīcā ar espreso aparātu, bet viss mainījās 1933.gadā, kad divi vīri Milānā – inženieris Alfonso Bialetti un izgudrotājs Luidži De Ponti radīja šīs ikoniskās kafijas kannas. Šis izgudrojums radīja apvērsumu, jo ikviens tagad varēja mājās baudīt stipru un gardu kafiju par pieņemamu cenu. Sākotnēji šīs kafijas vārāmās kannas tirgoja tirdziņos Pjemontas reģionā, bet ar laiku bizness attīstījās un kļuva par masu produkciju visā pasaulē. Mūsdienās joprojām Bialetti ir viens no zināmākajiem ražotājiem. 60. gados biznesa vadību pārņēma Alfonso Bialeti dēls Renato, kurš ar veiksmīgām reklāmas kampaņām, spēja šo brūvrīku ieviest katrā itāļu ģimenes virtuvē. Mūsdienās joprojām Bialetti ir viens no zināmākajiem ražotājiem, kas gadā pārdod vairākus miljonus bialetti kafijas kannas.
Kā lietot kafijas kannas
Tai ir tikai 3 daļas: apakšējā – ūdenim, vidus daļā sietiņš ar gumijas blīvi maltai kafijai, augšējā – gatavajam dzērienam. Apakšējā traukā esošais ūdens uzvāras, ar spiedienu paceļas pa tievo caurulīti, sūcoties caur sietiņā esošo malto kafiju nonāk kafijas kannas augšējā traukā. Klasiskos modeļus var sildīt uz elektriskās vai gāzes plīts. Indukcijas plītīm tiek ražoti īpaši šim nolūkam izstrādāti modeļi vai vienkārši izmantojat adapteri, kas ļauj izmantot alumīnija kanniņas, kas nav paredzētas šāda veida plītīm.