Nevari izvēlēties? Zvani, mēs palīdzēsim! 😉

Kafijas pupiņas – kā izcelsme ietekmē to garšu?

08.10.2023

Kafijas pupiņas

 

Kafijas cienītāji jau zina, ka kafijas pupiņas no dažādām valstīm ir apveltītas ar atšķirīgām garšas un aromātiskajām īpašībām. Malkojot tasi uzmundrinošā dzēriena, mums ir dažādi viedokļi par to, kurš kafijas veids katram ir iecienītākais. Daudziem var rasties jautājums – kāpēc dažādos reģionos audzētām kafijas pupiņām ir tik atšķirīga garša?

Nozīmīgākie kafijas ražošanas reģioni

Lai gan kafijas garšu atšķiršanai nav stingri noteiktu vadlīniju, ir daži faktori, kas ietekmē kafijas pupiņu garšu atkarībā no to audzēšanas vietas, tostarp noteiktu kafijas šķirņu izplatība, apstrādes metodes un pat klimats. Raksta turpinājumā apskatīsim dažas no pasaules lielākajām kafijas ražotājvalstīm un iemeslus, kāpēc to pupiņām ir atšķirīga garša.

1. Dienvidamerika

Minot Dienvidamerikas kafiju, runa lielākoties ir par Kolumbiju un Brazīliju. Brazīlija ir pazīstama kā lielākā kafijas eksporta valsts pasaulē un tās teritorija ir pietiekama, lai pupiņu garšas atšķirtos pat tās robežās. Brazīlijā kafija tiek apstrādāta trīs veidos: sausa (dabīga), mitra (mazgāta), daļēji mazgāta (dabiskā mīkstums). Tās ir trīs dažādas metodes kā kafijas pupiņas tiek attīrītas un žāvētas. Brazīlijā ražotā kafija ir ar zemu skābumu, vidēji stipra, kas atkarībā no šķirnes var būt salda vai rūgta, un tai bieži piemīt šokolādes notis.

Kolumbija ir pasaulē trešā lielākā neapstrādātu pupiņu eksportētāja un audzētāja. Kolumbijas kafija ir pazīstama ar to, ka tajā ir apvienots maigs skābums un izteikts karameļu saldums, dažreiz ar nelielu riekstu pieskaņu.

Pupiņas kafijas

2. Centrālamerika

Tā kā Centrālamerikas valstis atrodas tuvu Ziemeļamerikai, tās ir lielas pupiņu eksportētājas uz ASV, tomēr tās lielu popularitāti ieguvušas arī citur pasaulē. Populārākās kafijas ražotājvalstis šajā reģionā ir Gvatemala, Hondurasa un Kostarika. Garšas ziņā šo valstu pupiņas ir pazīstamas ar izteiktu, tīru garšu. Pateicoties klimatam un lielajam augstumam, kādā kafijas pupiņas tiek audzētas šajā reģionā, kafija ir nedaudz skābena, taču tai raksturīgas arī saldas cukura garšas notis.

3. Kenija

Pārceļoties uz otru zemeslodes pusi, Āfriku, Kenijas kafijas pupiņām ir savas, atšķirīgas apstrādes metodes un augšanas apstākļi, kas rada to izteikto garšu. Kenijas kafijas audzētāji bieži izmanto mitrās apstrādes metodi, kas ietver mērcēšanu pēc fermentācijas, kas var ilgt dienu vai ilgāk. Fakts, ka Kenijas kafijas pupiņas bieži audzē tieši saulē, piešķir kafijai tropiski pikantas un saldas garšas.

4. Etiopija

Šīs Āfrikas valsts bioloģiskā daudzveidība ļauj ražot tūkstošiem dažādu kafijas pupiņu šķirņu. Ir divi galvenie Etiopijas kafijas augļu apstrādes veidi: dabīgā un mazgātā. Izmantojot dabisko apstrādi, kurā kafijas augļus izžāvē pirms novākšanas, tie tik mazgāti, atdalot no tiem vērtīgās pupiņas, ne vēlāk kā 12 stundu laikā pēc novākšanas. Dabiskā metodē apstrādātu pupiņu garšu raksturo augļu aromāti, ar maigu, bet izteiktu cukura sīrupa noti. Tikmēr mazgātā veidā apstrādātai kafijai mēdz būt smalkas ziedu nianses, kas piešķir tai gaišāku un vieglāku garšas buķeti.

5. Indonēzija

Pasaulē ceturtās lielākās kafijas ražotājvalsts, Indonēzijas kafijas pupiņas ir pazīstamas ar savu dažādību. Viena ceturtdaļa no valstī saražotajām kafijas pupiņām ir Arabica, bet pārējā daļa ir Robusta šķirne. Gandrīz visa šajā reģionā ražotā kafija ir pazīstama ar tās tumšajām un spēcīgajām garšām, kuras bieži salīdzina ar tumšo šokolādi. Šo īpašību dēļ Indonēzijas pupiņas ir piemērotas tumšajai jeb ilgajai grauzdēšanai.

Visgardākā kafija – svaigi grauzdētas pupiņas!
Lai arī kur kafija būtu audzēta, svaigi grauzdēta tā būs visgaršīgākā! Kafijas mīļi “Coffee Guru” piedāvā iegādāties kafijas pupiņas, kuras ir rūpīgi atlasītas un pašu grauzdētas, nodrošinot izcilu garšu un aromātu. Viņu plašais pašgrauzdētās kafijas pupiņu klāsts ir atlasīts pa reģioniem, dodot iespēju izbaudīt niansētas garšas un aromātus no pasaulē vadošajiem kafijas audzēšanas reģioniem!

Izbaudi garšas ceļojumu savā kafijas tasē!
Kafijas eksperti “Coffee Guru” piedāvā plašu kafijas pupiņu un kafijas maisījumu klāstu, kas ļaus izbaudīt dažādu kafijas audzēšanas reģionu unikālās garšas. Izvēlies sev tīkamo mājaslapā vai dodies iepazīties ar piedāvājumu “Coffee Guru” veikalā Rīgā!

 

Grozs

Group 24
Andris Leitis

Vēlies tiešām profesionālu konsultāciju?

Andris Leitis